Nieuws

01 oktober 2021

Verhaal van Röntgen in woord en beeld onthuld in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Ter gelegenheid van de 125e verjaardag van de ontdekking van de röntgenstralen in 2020 door de oud-Apeldoorner Wilhelm Conrad Röntgen, heeft de Stichting Röntgen Apeldoorn het initiatief genomen om het verhaal van Röntgen in woord en beeld te schenken aan Gelre ziekenhuizen naar een ontwerp van Roel Ottow. Vrijdag 1 oktober 2021 vond in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn de onthulling plaats van deze informatieve geschiedeniswanden op twee markante plaatsen in het ziekenhuis. Deze ceremonie werd verricht door Michel Galjee, voorzitter Raad van Bestuur Gelre ziekenhuizen en Wim Bouma, voorzitter van de stichting ‘Vrienden van Gelre Apeldoorn’. 
Vanwege de coronamaatregelen vond deze onthulling een jaar later plaats en in een klein gezelschap van betrokkenen.
Vele jaren stond hij een beetje eenzaam en onopvallend in de hal van Gelre Apeldoorn. Zijn bronzen buste prijkte vanaf 1995 eerst voor zijn oude woonhuis. Vanwege veiligheidsredenen verhuisde hij in 2012 naar binnen in het ziekenhuis. Veel aandacht kreeg hij hier niet, slechts een enkeling getroostte zich de moeite om in het voorbijgaan de naam op de sokkel te lezen. Velen niet wetend dat Willem Röntgen een Apeldoorner was.
Een groepje Apeldoorners was van mening dat het anders moest. Zij vormden de Röntgen Initiatiefgroep Apeldoorn in een poging om iedereen te laten weten dat deze beroemde geleerde uit Apeldoorn komt. Ter gelegenheid van de 125e verjaardag van de ontdekking van de röntgenstralen, heeft de nis rond het Röntgen borstbeeld in de hal van Gelre Apeldoorn nu een uitgebreide toelichting over de persoon Willem Röntgen gekregen.
Daarnaast is bij de afdeling Radiologie een grote wand gedecoreerd met informatie over de ontdekking en de betekenis van de röntgenstralen, niet alleen voor de geneeskunde, maar ook de wetenschap, de techniek, de kunst en de beveiliging.
Vlak daarbij staat overigens een tweede Röntgen borstbeeld. Dit beeld werd in 1966 door de Rotaryclub Apeldoorn aangeboden en in de hal van het voormalige Juliana Ziekenhuis geplaatst. Vervolgens verhuisde het in 1974 naar de wachtruimte van de röntgenafdeling en bij het opheffen van de Juliana locatie in 2009, ging het beeld mee naar het huidige Gelre Apeldoorn. Hier staat deze tweede buste nog steeds bij de afdeling Radiologie, vlakbij de nieuwe geschiedeniswand.
Gelre ziekenhuizen is zeer verheugd met deze verfraaiingen rond de Röntgen buste en de decoratieve informatiewanden, die vele patiënten, bezoekers en medewerkers interessante informatie bieden.

v.l.n.r  Jos de Win, voorzitter Stichting Röntgen Apeldoorn, dr. Wim Bouma, voorzitter Vrienden van Gelre Apeldoorn, Frank Letterie, beeldhouwer, dr. Michel Galjee, voorziter Raad van Bestuur Gelre ziekenhuizen.

Geschiedeniswand over Röntgen bij de afdeling Radiologie Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

RTV Apeldoorn: Interview met Jos de Win, voorzitter Stichting Röntgen Apeldoorn: https://youtu.be/iba5-B0Z6wg