Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn

Behalve de nog inpandig aanwezige ‘eerste steen’ met de inscriptie ‘W.C.R. 22-10-1850’ herinnert in Apeldoorn bijna niets meer aan de wereldberoemde inwoner van het pand aan de Hoofdstraat 171.

Nadat hun enig kind zich in Duitsland had gevestigd, verhuizen ook de ouders van Willem Röntgen naar Duitsland. Het huis aan de Dorpstraat wordt in 1874 verkocht aan Jacob Boddens jr., een neef van de familie Röntgen. Hij zet er een verdieping bovenop, zoals nu nog steeds te zien is en veel later komt er nog een aanbouw aan de voorzijde. De dochter van Jacob Boddens verhuurt het pand als bedrijfsruimte, eerst aan een rijwiel- en motorenhandel en later aan een elektrotechnisch ingenieursbureau. In de jaren vijftig komt het pand in het bezit van de gemeente, die het later weer afstoot. Sinds 1995 is er horeca gevestigd.

In Lennep, tegenwoordig onderdeel van de gemeente Remscheid, waar Wilhelm Conrad Röntgen geboren wordt en de eerste drie jaar van zijn leven verblijft, bevindt zich het grote ‘Deutsches Röntgen Museum’. In Würzburg, waar hij de effecten van de onbekende en onbegrepen straling ontdekt, is zijn oorspronkelijke werkkamer en laboratorium met aangrenzende ruimtes behouden gebleven en ingericht als permanent museum. Tussen deze twee musea ontbreekt de schakel Apeldoorn, de plaats waar Willem Röntgen is opgegroeid en zijn persoonlijkheid en karakter gevormd zijn.

In aanvulling op deze twee prachtige musea in Duitsland is het plan ontstaan om ook in Apeldoorn een Nederlands Röntgenmuseum te vestigen als eerbetoon en blijvende herinnering aan de beroemdste inwoner, die onze gemeente ooit had. Tevens zal dit een goede mogelijkheid zijn om techniek en wetenschap met de positieve ontwikkelingen daarvan op een laagdrempelige manier als inspiratie bij de jeugd onder de aandacht te brengen.

Een aantal gelijkgestemde Apeldoorners heeft zich in de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn (RIGA) verenigd en wil meer bekendheid geven aan Willem Röntgen als beroemde oud-inwoner van Apeldoorn.  Om dit te bereiken worden in het jubileumjaar 2020 in Apeldoorn een aantal projecten aan zijn persoon en zijn ontdekking gewijd. 

 

Leden van de Röntgen Initiatief Groep Apeldoorn (RIGA):

drs. J. (Judith) Bartel - van BeckhovenKunsthistoricus / Museoloog
F.H.L. (Frits) Bröker
radioloog, niet-praktizerend
mr. J.C.M. (Ans) Elderman,
Jurist
R. (Richard) Lock
Bedrijfsadviseur MKB
R. (Roel) Ottow
Ontwerper en Illustrator
M. (Masja) Parlevliet
Programmamanager Cultuur
& Erfgoed. Senior archeoloog en Erfgoedadviseur 
S.(Stefan) RuttenArchivaris CODA Museum Apeldoorn
H. (Hans) van de WaterStichting Apeldoornse Monumenten
J.L.M. (Jos) de Winradioloog, niet-praktizerend

 

​​​